1. Λευκωσία, μια πράσινη πόλη
2. Λευκωσία μια έξυπνη, δημοκρατική, αποτελεσματική πόλη
3. Λευκωσία μητρόπολη ιστορίας, πολιτισμού και εμπειριών
4. Λευκωσία των πανεπιστήμιων, της έρευνας & της καινοτομίας
5. Λευκωσία, μια συμπεριληπτική πόλη που νοιάζεται
6. Λευκωσία της υγιούς επιχειρηματικότητας & της βιώσιμης ανάπτυξης
Λευκωσία, μια πράσινη πόλη
Διεύρυνση πρασίνου
- Δημιουργία τριών νέων μεγάλων πνευμόνων πρασίνου στις περιοχές Κρατικής Έκθεσης, Αγίου Δομετίου και Παλουριώτισσας/ΣΟΠΑΖ.
- Ενίσχυση, διεύρυνση και ανάπλαση συνοικιακών πάρκων με τη συνδρομή του προγράμματος «Αγαπώ τη Λευκωσία», Κατηγορία «Περιβάλλον».
- Δημιουργία νέου γραμμικού πάρκου στην Αγλαντζιά από την Πανεπιστημιούπολη προς το ΣΟΠΑΖ κατά μήκος της υφιστάμενης αντιαρματικής τάφρου με ποδηλατόδρομο και ένωση του με τον προτεινόμενο άξονα Frederick/Περιμετρικό τόξο.
- Αναβάθμιση υφιστάμενων μεγάλων πνευμόνων πρασίνου με την σοβαρή αναβάθμιση του Δημόσιου Κήπου και την αποτελεσματική ενοποίηση του με το Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου. Διασφάλιση εύρους και συντήρησης πρασίνου στην ανάπλαση Παλαιού ΓΣΠ και επέκταση πρασίνου περιμετρικά των τειχών.
- Βελτίωση Γραμμικού Πάρκου Πεδιαίου σε όλο του το μήκος μέσω της Διαδημοτικής Εταιρείας. Εγκατάσταση και συντήρηση δημόσιων αποχωρητηρίων, αναβάθμιση φωτισμού, βελτίωση ποιότητας χωμάτινου δρόμου για προστασία της υγείας δρομέων και ποδηλατών, βιώσιμα πολύ μικρά αναψυκτήρια από φυσικά υλικά για βασική ανάψυξη.
- Δημιουργία πράσινων στεγών και ένταξη τους στα σχέδια χρηματοδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση με συντελεστή 100% χορηγία για το ιστορικό κέντρο.
- Σκίαση όλων των πεζοδρόμων της πόλης με βιώσιμη σκίαση, δηλαδή με πράσινα αναρριχητικά κατάλληλης μορφής.
- Διεύρυνση της φύτευσης σε χώρους πρασίνου που χωροθετούνται σε αναπτύξεις και εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη σε περιπτώσεις όπου οι χώροι πρασίνου ανταποκρίνονται σε ειδικές προδιαγραφές ποιότητας.
- Φύτευση δέκα χιλιάδων νέων δέντρων στην πόλη εντός του 2025 και παρακολούθηση ενός εκάστου μέσω εφαρμογής παρόμοιας με το Athens Trees ( https://athenstrees.cityofathens.gr ). Συνεργασία με πρωτοβουλίες πολιτών όπως το Reforest Nicosia – 300.000 Trees in Nicosia για επίτευξη του στόχου.
- Δημιουργία «πάρκων τσέπης» (pocket parks) σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και εμπλοκή της γειτονιάς στη δημιουργία και συντήρηση τους.
Πράσινη ενεργειακή αυτονομία
- Επιμέτρηση και υπολογισμός υφιστάμενης και προβλεπόμενης ενεργειακής κατανάλωσης δημοτικών κτιρίων, οδικού φωτισμού.
- Υπολογισμός ενεργειακών αναγκών σε περίπτωση εκτεταμένης διεύρυνσης του συνοικιακού φωτισμού για σκοπούς επαρκούς φωτισμού και εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας.
- Υπολογισμός ενεργειακών αναγκών για την δημιουργία πράσινου τραμ για τη διαδρομή 14 χιλιομέτρων ως η διενεργηθείσα μελέτη.
- Υπολογισμός ενεργειακών αναγκών για την εκτεταμένη διεύρυνση του δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων για δημόσια χρήση σε 100 σημεία (δημόσιοι χώροι στάθμευσης, χώροι στάθμευσης σε δημόσια κτίρια, παρόδιοι χώροι στάθμευσης).
- Υπολογισμός ενεργειακών αναγκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (π.χ. Λήδρας, εμπορικοί δρόμοι Δήμου, κατόχων διαμερισμάτων και ιδιοκτητών/ενοικιαστών διατηρητέων, βιοτεχνικών για ένταξη τους στην ενεργειακή κοινότητα για ρεύμα χαμηλού κόστους).
- Μετατροπή όλων των δημοτικών οχημάτων σε ηλεκτρικά και συμφωνία με CPT για μετατροπή μέρους του στόλου λεωφορείων σε ηλεκτρικά.
- Ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ (συνδυασμός φ/β, βιομάζας/βιοαερίου από οργανικά απόβλητα και κλαδέματα από το Πληρώνω όσο Πετώ/Πράσινα Σημεία, μικρών ανεμογεννητριών, μπαταριών αποθήκευσης).
- Μετατροπή της Λευκωσίας στην πρώτη ενεργειακή κοινότητα της Κύπρου στα πρότυπα βιώσιμων πόλεων της ΕΕ και στη βάση της Οδηγίας 2018/2001/ΕΕ και της σχετικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Κυκλοφοριακό - βιώσιμη αστική κινητικότητα
- Ενεργή συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία υιοθέτησης του νέου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας («ΣΒΑΚ»).
- Πλήρης υιοθέτηση και δημιουργία Σχεδίου Δράσης για την εφαρμογή εντός 24 μηνών της πολύ πρόσφατης (3/4/2024) Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για την Ποδηλασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Μετατροπή του υφιστάμενου σχεδιασμού ανεξάρτητων ποδηλατόδρομων σε πραγματικό δίκτυο ποδηλατόδρομων αξιοποιώντας το παράδειγμα της Σεβίλλης με έτος έναρξης το 2006 και ολοκλήρωση του σε μια πενταετία.
- Διεύρυνση της διαδρομής Πανεπιστήμια Έγκωμης – Κέντρο – Περιμετρικό Τόξο για να φτάσει μέσω της περιοχής Πύλης Αμμοχώστου στο Πανεπιστήμιο Frederick και από εκεί δημιουργία δυο διαδρομών προς Αγλαντζιά και Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω Λεωφόρου Λάρνακος και του νέου προτεινόμενου Γραμμικού Πάρκου ΣΟΠΑΖ – Πανεπιστήμιο Κύπρου.
- Παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για δημιουργία στάσεων ποδηλάτων και σκούτερ και χώρων υγιεινής/ντούς για χρήστες μέσων βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
- Αναθεώρηση διαδρομών CPT με χρήση μεγαλύτερων λεωφορείων στους κύριους οδικούς άξονες νοουμένου ότι θα επιτευχθεί η υιοθέτηση λεωφορειολωρίδων σε όλα τα μήκη των προτεινόμενων διαδρομών (π.χ. Δήμοι Στροβόλου και Λατσιών για διαδρομή Νοσοκομείο – Πλατεία Σολωμού) και μικρότερων λεωφορείων για διαδρομές που απαιτούν ευελιξία (π.χ. ιστορικό κέντρο, ιστορικοί πυρήνες).
- Δημιουργία έως και 8 mobility hubs για σκοπούς ολοκληρωμένου δικτύου κινητικότητας και εναλλαγής μέσων μεταφοράς.
- Δημιουργία Park & Ride Δυτικά και Βορειοανατολικά περιμετρικά της Λευκωσίας (π.χ. περιοχή Mall of Nicosia) και εγκατάλειψη σχεδιασμών για εκτεταμένο Park & Ride στο χώρο στάθμευσης Μακαρίου Σταδίου.
- Επέκταση σχεδιασμού για περιμετρικό Λευκωσίας προς τα Βορειοανατολικά και σύνδεση του με λεωφόρο ΣΟΠΑΖ για την αποτελεσματική παροχή εξόδου Λευκωσίας και Αγλαντζιάς προς τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας Λεμεσού με μείωση της χρήσης της Καλλιπόλεως ως μοναδικής εξόδου.
- Διασφάλιση σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών της αποτελεσματικής εφαρμογής της πρόσφατα υπογραφείσας σύμβασης εγκατάστασης στάσεων εντός χρονοδιαγραμμάτων και εκτεταμένη εφαρμογή συστήματος έξυπνων φώτων τροχαίας για αυτόματη ρύθμιση και παρακολούθηση της τροχαίας.
- Δημιουργία με τη μορφή της σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (PPP) 10 πολυώροφων χώρων στάθμευσης χωρητικότητας 600 θέσεων για το κέντρο της Λευκωσίας (Ιστορικό Κέντρο, Εμπορικό Τρίγωνο) με κατάργηση του πάρκινγκ D’ Avilla (αφού ολοκληρωθούν οι πολυώροφοι χώροι) καθώς και για προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση των κατοίκων των πέντε ιστορικών πυρήνων (Αγλαντζιά, Έγκωμη, Άγιος Δομέτιος, Καιμακλί, Άγιοι Ομολογητές), περιοχή Frederick, Λεωφ. 28ης Οκτωβρίου, Λεωφόρος Κυρηνείας, περιοχή Ευρωπαικού Πανεπιστημίου, ΣΟΠΑΖ και ένταξη ιδιωτικών χώρων. στάθμευσης στο NicosiApp (σήμερα Smart Parking App Δήμου Λευκωσίας – περιέχει μόνο δημόσιους χώρους).
- Ενεργοποίηση Ταμείου Υποδομών Δήμου ως οι πρόνοιες του Σχεδίου Περιοχής και κατάθεση με ετήσιες δόσεις ποσού πάρκινγκ που απαιτείται από επιχειρήσεις για σκοπούς έκδοσης άδειας στο εν λόγω Ταμείο για σκοπούς διαφάνειας. Αν το Ταμείο δεν δημιουργηθεί, η απαίτηση θα καταργηθεί αφού τα ποσά δεν αξιοποιούνται για το σκοπό που λαμβάνονται.
- Επικαιροποίηση μελέτης βιωσιμότητας τραμ με το σενάριο ενεργειακής αυτονομίας και λήψη Τεχνικής Βοήθειας από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
- Αξιολόγηση μονοδρομήσεων Μακαρίου (από Landmark εώς Σπύρου Κυπριανού) και Καλλιπόλεως και λήψη βελτιωτικών μέτρων εντός 6 μηνών.
Καθαριότητα & αποτελεσματική διαχείριση αποβλήτων
- Αποτελεσματική και ομοιόμορφη ενοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας στα πλαίσια της μεταρρύθμισης – αξιολόγηση αναγκών και δρομολογίων και προσαρμογή ανά περιοχή.
- Τοποθέτηση καλάθων υψηλής αντοχής σε περιοχές συνεχούς αυξημένης συγκέντρωσης αποβλήτων – διεύρυνση δικτύου καμπάνων ανακύκλωσης και ένταξη τους με οπτικά και πρακτικά αποτελεσματικό τρόπο.
- Μέριμνα για τοποθέτηση κατάλληλων σε χωρητικότητα κάδων στις στάσεις λεωφορείων που πρόκειται σύντομα να εγκατασταθούν.
- Δημιουργία ψηφιακής υπηρεσίας Clean Nicosia στα πρότυπα της εφαρμογής επιδιόρθωσης δρόμων Fix Cyprus για άμεση κοινοποίηση ψηφιακά και με φωτογραφία από τους δημότες προς τις Υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου περιπτώσεων έλλειψης καθαριότητας.
- Ανανέωση του στόλου σκυβαλοφόρων του Δήμου και δημιουργία κατάλληλων σταθμών μεταφόρτωσης στη βάση της μελέτης των εμπειρογνωμόνων για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για χρηματοδότηση των υποδομών. Εξέταση παραμέτρων ασφάλειας και κόστους για μετατροπή του στόλου σε ηλεκτρικό για μείωση του κόστους καυσίμων μέσω ενεργειακής αυτονομίας.
- Αγορά κατάλληλου εξοπλισμού πλύσης δρόμων με υψηλή πίεση εκεί που δεν ενδείκνυται η χρήση πλυντικών οχημάτων κανονικού μεγέθους.
- Διεξαγωγή μηνιαίων εκστρατειών καθαρισμού από ιδιώτες στα πλαίσια του προγράμματος «Αγαπώ τη Λευκωσία» καθώς και από σχολεία στις γειτονιές τους για καλλιέργεια κουλτούρας περιορισμού της ρύπανσης και σεβασμού του περιβάλλοντος.
- Δημιουργία υπηρεσίας καθαρισμού άμεσης δράσης για χώρους πρασίνου (π.χ. Γραμμικό Πάρκο, για μεγάλα αντικείμενα, άδεια δημοτικά τεμάχια, για περιπτώσεις αναμενόμενων έντονων βροχοπτώσεων όπου απαιτείται ταχύς καθαρισμός σχαρών οχετών όμβριων υδάτων αλλά και μετά από μεγάλες συγκεντρώσεις όπως απεργίες ή υπαίθριες εκδηλώσεις).
- Αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος Πληρώνω όσο Πετώ στο σύνολο του Δήμου από 1/1/2025 αξιοποιώντας τις καλές και τις αρνητικές εμπειρίες από την εφαρμογή του συστήματος στην Αγλαντζιά και την τεχνογνωσία που έκτισε ο Δήμος και οι δημότες χωρίς επιβολή παγίου. Αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων και κλαδεμάτων για Ενεργειακή Κοινότητα Λευκωσίας και συγκράτηση κόστους σκυβάλων.
- Απαίτηση από την κεντρική κυβέρνηση της επαρκούς χρηματοδότησης των Δήμων για την υλοποίηση του συστήματος Πληρώνω όσο Πετώ και διασφάλιση ότι η προσφερόμενη υπηρεσία θα είναι καλύτερη με χαμηλότερο κόστος ως η επιδίωξη της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας του Πληρώνω όσο Πετώ για διαμερίσματα για να διασφαλιστεί η πρακτική δυνατότητα υλοποίησης των υποχρεώσεων για διαχωρισμό στην πηγή και συλλογή από το Δήμο για όλους κατά τρόπο ισόνομο και να απελευθερωθούν στο μέτρο του δυνατού οι βεράντες των δημοτών που διαμένουν σε κοινόκτητες οικοδομές
- Αυστηρή επιβολή εκ του νόμου υποχρεώσεων ιδιοκτητών κενών τεμαχίων για καθαρισμό, καθαρισμός τους από το Δήμο σε περίπτωση παράλειψης και επιβολή επιβάρυνσης σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης παραβίασης των υποχρεώσεων ιδιοκτητών.
- Παρακολούθηση των υποχρεώσεων αναδόχων συμβάσεων ανακύκλωσης και καθαρισμού μέσω του Κέντρου Ελέγχου του Smart City Nicosia (π.χ. αποκομιδή από υπογειοποιημένους καλάθους) και διεύρυνση του δικτύου αισθητήρων.
Πράσινη μετάβαση δημοτών & επιχειρήσεων
- Εκστρατεία ενημέρωσης δημοτών & επιχειρήσεων για την πράσινη μετάβαση, τα οφέλη της και τις σημαντικές υποχρεώσεις που αυτή δημιουργεί σε όλους με πρώτο ορίζοντα το 2030.
- Δημιουργία Γραφείου Πράσινης Μετάβασης εντός του Δήμου σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και παροχή της υπηρεσίας στα τέσσερα Κέντρα Εξυπηρέτησης Δημοτών που προνοούνται ανά δημοτικό διαμέρισμα σύμφωνα με το Νόμο.
- Αξιοποίηση του Γραφείου Πράσινης Μετάβασης για καταπολέμηση και αποτροπή της ενεργειακής φτώχιας και υιοθέτηση των προτάσεων και καλών πρακτικών που αναδεικνύονται μέσω του Energy Poverty Advisory Hub της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Στόχευση προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και διάθεση κονδυλίων μέσω των Δήμων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030 και του 2050 για κτίρια μηδενικών εκπομπών και κλιματικά ουδέτερα κτίρια προς αποφυγή νέων προστίμων και βελτίωση της αξίας και εμπορευσιμότητας των ακινήτων.
- Εθελοντική ένταξη κατόχων διαμερισμάτων, διατηρητέων και καταστηματαρχών (π.χ. Λήδρας) που αδυνατούν να ενταχθούν στο Σχέδιο Φωτοβολταικά για Όλους ή σε άλλο πρόγραμμα στην Ενεργειακή Κοινότητα Λευκωσίας για μείωση του ενεργειακού τους κόστους και διασφάλιση ενεργειακής ισότητας.
Προστασία και ευημερία ζώων
- Επέκταση διαδημοτικού κέντρου φροντίδας αδέσποτων σκύλων για διπλασιασμό της χωρητικότητας του.
- Αντιμετώπιση της διέλευσης αδέσποτων σκύλων μέσω της γραμμής αντιπαράταξης μέσω της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον.
- Αυστηροποίηση της διαδικασίας και επίβλεψης τοποθέτησης μικροτσίπ σε σκύλους μέσω του κτηνιατρικού επαγγέλματος.
- Αύξηση και επανεκπαίδευση του προσωπικού του ενοποιημένου Δήμου Λευκωσίας που εργάζεται στην εφαρμογή και επιβολή της νομοθεσίας για τους σκύλους.
- Δραστική διεύρυνση των στειρώσεων για τους γάτους και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του σχετικού προϋπολογισμού καθότι με τους υφιστάμενους ρυθμούς δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του ελέγχου του πληθυσμού τους.
- Προώθηση των dog friendly hotels and cafes μέσα από τα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου, διεύρυνση δημόσιων χώρων και πάρκων στα οποία να επιτρέπονται τα ζώα, παροχή δωρεάν εκπαίδευσης για σκύλους προκειμένου η ένταξη τους σε δημόσιους χώρους να είναι ασφαλής και επιτυχής.
Στήριξη άθλησης & ευεξίας
- Βελτίωση υφιστάμενων χώρων άθλησης όπως π.χ. η ανανέωση του εδάφους και της διαδρομής τρεξίματος στο Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου καθώς και τοποθέτηση περιβαλλοντικά ενταγμένων χώρων υγιεινής και φυσικών παροχών πόσιμου νερού.
- Ένταξη οργάνων ατομικού αθλητισμού όπως Calisthenics σε κατάλληλους νέους και υφιστάμενους χώρους πρασίνου.
- Δημιουργία Δημοτικού και Πανεπιστημιακού Αθλητικού Κέντρου σε συνεργασία με τον ΚΟΑ σε μέρος του χώρου στάθμευσης Μακαρίου Σταδίου στην Έγκωμη για οργανωμένο/ομαδικό αθλητισμό όπως ανοικτά γήπεδα τένις, padel, μπάσκετ, futsal και βόλεϊ. Αναβάθμιση του Λευκόθεου Κλειστού Γυμναστηρίου, του Κλειστού Γυμναστηρίου «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» και του ταρτάν στο Μακάριο Στάδιο. Αναβάθμιση του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Αγλαντζιάς σε ανάλογη βάση και ενδεχόμενη χωροθέτηση παρόμοιου κέντρου στην περιοχή βορειοανατολικής Λευκωσίας. Αξιολόγηση και αναβάθμιση υφιστάμενων δημοτικών αθλητικών υποδομών σε Άγιο Δομέτιο, Παλλουριώτισσα/Καιμακλί.
- Δημιουργία τριών νέων μεγάλων πνευμόνων πρασίνου με δυνατότητες ατομικού αθλητισμού και ευεξίας και ενός νέου Γραμμικού Πάρκου για σύνδεση Πανεπιστημίου Κύπρου με περιοχή ΣΟΠΑΖ
- Άνοιγμα όλων των σχολικών αθλητικών υποδομών στους δημότες και τους φοιτητές μέχρι τις 23:00, με βελτίωση φωτισμού πάρκων και υποδομών σε συνθήκες Ενεργειακής Αυτονομίας. Αξιοποίηση τεχνολογίας (υπάρχουν υφιστάμενες εφαρμογές που μπορούν να ενταχθούν στο NicosiApp) για προγραμματισμό χρήσης γηπέδων και πρόσβαση στους χώρους. Το άνοιγμα θα γίνει σε συνεννόηση με τις Σχολικές Εφορίες και θα διασφαλίζει την ασφάλεια των σχολικών μονάδων και τις ανέσεις των περίοικων.
- Αξιοποίηση όλων των Δημοτικών και Σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων από τα Πανεπιστήμια και τους Φοιτητές για απελευθέρωση πόρων και χώρων για αναπτυξιακές δράσεις των Πανεπιστημίων και για ένταξη του πανεπιστημιακού αθλητισμού στην πόλη.
- Διπλασιασμός ποδηλατών και δρομέων μέχρι το 2030 με την ολοκλήρωση του ποδηλατικού δικτύου Λευκωσίας και των έργων στήριξης της άθλησης.
- Εκ βάθρων αναβάθμιση του Μαραθωνίου Λευκωσίας με στόχο την ανάδειξη του στο κορυφαίο δρομικό γεγονός στην Κύπρο και ενός από τα κορυφαία στην Ευρώπη.
Λευκωσία μια έξυπνη, δημοκρατική, αποτελεσματική πόλη
Ψηφιακή εξυπηρέτηση & ενημέρωση δημοτών, επιχειρήσεων, επενδυτών & επισκεπτών
- Δημιουργία του NicosiApp μιας ενιαίας ψηφιακής εφαρμογής για την εξυπηρέτηση και ενημέρωση δημοτών, επιχειρήσεων, επενδυτών και επισκεπτών.
- Όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δήμο Λευκωσίας θα μπορούν να διενεργηθούν μέσω του NicosiApp συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:
- Πληρωμή τελών και προστίμων
- Αγορά εισιτηρίων για εκδηλώσεις που διοργανώνονται ή συνδιοργανώνονται από το Δήμο Λευκωσίας
- Υποβολή αιτήσεων από ιδιώτες και επιχειρήσεις
- Έκδοση καρτών στάθμευσης και χρήση/πληρωμή χώρων στάθμευσης με ψηφιακό τρόπο
- Κράτηση γηπέδων και παροχή QR code/κλειδιού πρόσβασης για είσοδο σε αθλητικούς χώρους όπως π.χ. τα γήπεδα οργανωμένου αθλητισμού στο χώρο στάθμευσης Μακαρίου Σταδίου, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγλαντζιάς και στις υποδομές σχολείων σε μη εργάσιμες ώρες
- Δημότες, επισκέπτες, επιχειρήσεις και επενδυτές θα μπορούν να λάβουν και να παράσχουν ενημέρωση και πληροφόρηση συμπεριλαμβανομένων των ακολούθων:
- Υποβολή ερωτήσεων και παραπόνων
- Κοινοποίηση προβλημάτων καθαριότητας και οχληρίας στα πρότυπα του Fix Cyprus σε πραγματικό χρόνο
- Ένταξη της εφαρμογής Nicosia Smart Parking στο NicosiApp και δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτικών χώρων στάθμευσης στην εφαρμογή (σήμερα μόνο δημόσιοι χώροι)
- Δυνατότητα κοινοποίησης προωθητικών ενεργειών επιχειρήσεων και οργανισμών εντός του Δήμου (π.χ. προσφορές, ειδικά γεγονότα και εκδηλώσεις)
- Ολοκληρωμένη ενημέρωση για αξιοθέατα, ώρες λειτουργίας
- Καλεντάρι 365 ημερών για όλες τις εμπειρίες και τις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις εντός των ορίων του Δήμου με ειδική πρόνοια για το Κέντρο Πόλης
- Καμπάνια εγκατάστασης και χρήσης της εφαρμογής από άτομα τρίτης ηλικίας
Ανάπτυξη & αξιοποίηση έξυπνων υποδομών & δεδομένων
- Εγκατάσταση Έξυπνων Πυλώνων (Smart Poles) για παροχή πράσινου φωτισμού, ηλεκτρικής φόρτισης οχήματος και τηλεφώνου και WiFi.
- Αξιοποίηση δεδομένων έργου Smart City για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων από το Δήμο (π.χ. χωροθέτηση πολυόροφων χώρων στάθμευσης).
- Συνεργασία με ερευνητικά κέντρα (π.χ. CYENS, Koios) για την αποτελεσματική αξιοποίηση δεδομένων για απάμβλυνση κυκλοφοριακού, αξιολόγηση υφιστάμενων μέτρων όπως μονοδρομήσεις.
- Παρακολούθηση και αξιοποίηση δεδομένων σε σχέση με την επισκεψιμότητα εμπορικών οδών (π.χ. εμπορικό τρίγωνο κέντρου πόλης)
- Διεύρυνση αισθητήρων για θέματα καθαριότητας (π.χ. συμμόρφωση αναδόχων με υποχρεώσεις συμβάσεων αποκομιδής αποβλήτων) και ένταξη ιδιωτικών χώρων στάθμευσης στο Smart Parking
Επιτυχής εφαρμογή μεταρρύθμισης
- Επεξήγηση στους δημότες των θετικών πτυχών της μεταρρύθμισης, λήψη ανατροφοδότησης και σχολίων για την εφαρμογή ανά διαμέρισμα, διεξαγωγή συναντήσεων με τους δημότες ανά τρίμηνο για την πρώτη διετία εφαρμογής.
- Αξιολόγηση προτεινόμενου οργανογράμματος ενοποιημένου Δήμου, αξιολόγηση αναγκών ανά υπηρεσία για εντοπισμό περιπτώσεων υποστελέχωσης, μηνιαίες συναντήσεις με εργαζόμενους για επίλυση των προβλημάτων που θα προκύψουν, στήριξη προσωπικού και βελτίωση εργασιακού κλίματος.
- Συνεργασία Δημάρχου με Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους και συντεταγμένη εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους Αντιδημάρχους, όπως προνοεί ο Νόμος.
- Καταγραφή προτεραιοτήτων ανά διαμέρισμα και συνολικά για το Δήμο, ευθυγράμμιση με ΕΟΑ για υλοποίηση προτεραιοτήτων (π.χ. για ομαλή μεταφορά αιτήσεων και προσωπικού στους ΕΟΑ).
- Αυστηρή αξιολόγηση εφαρμογής λογισμικού συστήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Ευαγόρας» και λήψη δραστικών αποφάσεων σε περίπτωση που εντοπιστούν μη διαχειρίσιμα προβλήματα.
- Αποτύπωση διαδικασιών που ακολουθούνται σε κάθε υφιστάμενο Δήμο για ευθυγράμμιση τους και αποφυγή ανακολουθίας.
- Εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος Διαχείρισης Αλλαγής (Change Management), αναγκαίου για μεταρρυθμίσεις αυτού του εύρους.
Μείωση γραφειοκρατίας / αύξηση παραγωγικότητας
- Πλήρης αξιολόγηση και ανασχεδιασμός ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των διαδικασιών που ακολουθούνται στο Δήμο. Άχρηστες, δυσεφάρμοστες ή παρωχημένες διαδικασίες θα τερματιστούν εντός 12 μηνών.
- Μετά τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών, πλήρης ψηφιοποίηση αιτήσεων, συναλλαγών, πληρωμών, παραπόνων και πληροφόρησης μέσω του NicosiApp για διαφάνεια, παραγωγικότητα, καλύτερη εξυπηρέτηση και αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.
- Ορθή αξιοποίηση των Γραφείων Εξυπηρέτησης Δημοτών που προνοούνται ανά Διαμέρισμα στο νέο Δήμο, παροχή από αυτά όλης της γκάμας υπηρεσιών του Δήμου, παροχή υπηρεσιών one stop shop και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στο Δήμο και επιλογή κατάλληλου χώρου λειτουργίας τους για να είναι χρήσιμα και προσβάσιμα σε όλους τους χρήστες τους.
- Επανεκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων προσωπικού Δήμου με χρήση προγραμμάτων της ΑνΑΔ και των Πανεπιστημίων της πόλης, διαμορφωτική αξιολόγηση και παροχή κινήτρων και αναγνώρισης στο προσωπικό για καλύτερο αποτέλεσμα.
- Δημιουργία Digital Factory (Ψηφιακού Εργαστηρίου) από το Δήμο για την υλοποίηση της έξυπνης μετάβασης του και ψηφιοποίησης του – ανάπτυξη δυνατότητας διαχείρισης ψηφιακών έργων εσωτερικά και σε συνεργασία με τα Κέντρα Αριστείας.
- Ενίσχυση της Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και της Υπηρεσίας Συμβάσεων του Δήμου. Η Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων είναι πηγή εσόδων και προστιθέμενης αξίας για το Δήμο και η Υπηρεσία Συμβάσεων πρέπει να δύναται να συντομεύσει τον κύκλο ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων αλλά και την παρακολούθηση καλής εκτέλεσης και αποδοχή τους.
Ασφάλεια δημοτών, γειτονιών & υποδομών
- Ανάληψη πρωτοβουλίας από το Μητροπολιτικό Δήμο για προώθηση ως κατεπείγοντος του νομοσχεδίου για τη Δημοτική Αστυνομία. Η Δημοτική Αστυνομία προνοείται στη μεταρρύθμιση όμως δεν προωθήθηκε η νομοθεσία για εξουσίες, αρμοδιότητες και λειτουργία της.
- Δραστική διεύρυνση φωτισμού στο Δήμο και ειδικά στις γειτονιές και στο κέντρο της πόλης για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, εντοπισμός «τυφλών» σημείων.
- Επιβολή Νόμου μεγαφώνων και ηχορύπανσης σε ώρες κοινής ησυχίας όπως π.χ. οικοδομικές εργασίες.
- Επιβολή Νόμου για επικίνδυνες οικοδομές, με έμφαση στην εντός των τειχών πόλη και σε ιστορικούς πυρήνες υφιστάμενων Δήμων.
- Επιβολή Νόμου για οχληρία με έμφαση στην αποτροπή υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού και ανθυγιεινών συνθηκών.
- Διεύρυνση εξουσιών και αρμοδιοτήτων Αστυνομικού της Γειτονιάς και ενημέρωση πολιτών για αξιοποίηση του θεσμού.
- Αύξηση προστίμων για παράνομη στάθμευση, με έμφαση στη στάθμευση σε πεζοδρόμια και πάρκινγκ αναπήρων, ενίσχυση υπηρεσίας Τροχονόμων για σκοπούς επιβολής.
Διαφάνεια & λογοδοσία
- Ο Δήμος θα δημοσιεύει επαρκώς τις ενέργειες του για συμμόρφωση με τις παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή.
- Οι οικονομικές καταστάσεις του Δήμου θα είναι έγκαιρα διαθέσιμες, θα συζητούνται λεπτομερώς (πέρα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες προϋπολογισμού) για να έχουν οι Δημότες πλήρη αντίληψη των δαπανών και της αξιολόγησης απόδοσης τους.
- Αξιολόγηση απόδοσης έργων με μετρήσιμους δείκτες (π.χ. μείωση ρύπων, μείωση κυκλοφοριακού, βελτίωση ασφάλειας, μείωση θορύβου για οδικά έργα, ειδικά για τα συγχρηματοδοτούμενα).
- Βελτίωση της διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού με θέσπιση σύγχρονης διαδικασίας αξιολόγησης και μείωσης της δυνατότητας παρεμβάσεων με περισσότερη εμπλοκή τεχνοκρατών.
- Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και της Κυπριακής Νομοθεσίας για τους Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος και δημιουργία αποτελεσματικών εμπιστευτικών καναλιών αναφοράς όπως προβλέπεται.
- Έγκαιρη κοινοποίηση (με σεβασμό στη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα και τη δημόσια ασφάλεια/συμφέρον) της Ημερήσιας Διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Συμμετοχικότητα & διαβούλευση
- Θεσμοθέτηση των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων (σήμερα λειτουργούν σε μη δεσμευτική, ασαφή βάση) χωρίς αναλογίες συμμετοχής ανά διαμέρισμα αφού ο στόχος είναι η εμπλοκή των νέων στα κοινά.
- Τουλάχιστον τέσσερις κοινές συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου με Δημοτικό Συμβούλιο Νέων με σαφή ημερήσια διάταξη και μηχανισμό παρακολούθησης αποφάσεων/εισηγήσεων.
- Λήψη γραπτών θέσεων Δημοτικού Συμβουλίου Νέων για ζητήματα που εμπεριέχουν διάσταση νέων πριν τη λήψη σχετικής απόφασης.
- Υποχρέωση συζήτησης θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο αν συγκεντρωθούν πάνω από 500 υπογραφές δημοτών ή πάνω από 200 υπογραφές σε ένα διαμέρισμα.
- Θεσμοθέτηση των Επιτροπών Γειτονιάς για σκοπούς ενεργοποίησης των δημοτών αλλά και για ανάδειξη σημαντικών ζητημάτων σε γειτονιές όπως περιστατικά κλοπών, ζητήματα προσβασιμότητας και καθαριότητας και απουσία φωτισμού. Εξετάζουμε τη δυνατότητα παροχής μικροχρηματοδοτήσεων σε Επιτροπές Γειτονιάς για αξιοποίηση στις γειτονιές στα πρότυπα σχετικού προγράμματος που εφαρμόζεται στη Ζυρίχη.
- Δημιουργία γραπτής και δεσμευτικής πολιτικής διαβούλευσης από το Δήμο («Χάρτα Διαβούλευσης και Συμμετοχικότητας») στην οποία θα διασαφηνίζεται ότι συμμετοχή και η διαβούλευση είναι υποχρέωση και όχι διακριτική ευχέρεια του Δήμου, θα καθορίζονται τρόποι διαβούλευσης (π.χ. διενέργεια διαβούλευσης σε πραγματικό χρόνο μέσω του NicosiApp ή μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Δημοτών, σε πανδημοτικές ή πανδιαμερισματιακές συναντήσεις).
- Προσυπογραφή από το Δήμο της Πολιτικής κατά των διακρίσεων οποιασδήποτε μορφής, ξεκινώντας από το Πλάνο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων για το έτος 2024 μεταξύ της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και της Ένωσης Δήμων.
- Ένταξη Διαδικασίας Δομημένου Διαλόγου με τις οργανώσεις ΑΜΕΑ, την Accept, των οργανώσεων γυναικών και άλλων οργανώσεων που υφίστανται ή κινδυνεύουν να υποστούν διακρίσεις μέσα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στη βάση δικαιωματικής προσέγγισης και πολυμορφικού σχεδιασμού και σεβόμενοι διεθνείς υποχρεώσεις της Δημοκρατίας όπως η Σύμβαση ΟΗΕ για άτομα με αναπηρίες που κυρώθηκε με το Ν.8(ΙΙΙ)/2011.
Λευκωσία μια έξυπνη, δημοκρατική, αποτελεσματική πόλη
-
1
Ψηφιακή εξυπηρέτηση & ενημέρωση δημοτών, επιχειρήσεων, επενδυτών & επισκεπτών
-
2
Ανάπτυξη & αξιοποίηση έξυπνων υποδομών & δεδομένων
-
3
Επιτυχής εφαρμογή μεταρρύθμισης
-
4
Μείωση γραφειοκρατίας / αύξηση παραγωγικότητας
-
5
Ασφάλεια δημοτών, γειτονιών & υποδομών
-
6
Διαφάνεια & λογοδοσία
-
7
Συμμετοχικότητα & διαβούλευση
Λευκωσία μητρόπολη ιστορίας, πολιτισμού και εμπειριών
Ανάδειξη της ταυτότητας της Λευκωσίας
- Αναδεικνύουμε τη μοναδικότητα της Λευκωσίας σε δημότες, επισκέπτες, επιχειρηματίες και επενδυτές μέσα από την σαφή παρουσίαση της ταυτότητας της δηλαδή των στοιχείων εκείνων που την χαρακτηρίζουν και την καθιστούν μοναδική και σημαντική.
- Εμπεδώνουμε την ιστορία, τον πολιτισμό και τις εμπειρίες που προσφέρει και μπορεί να αναπτύξει η Λευκωσία ως ζωτικό κομμάτι της μοναδικής ταυτότητας της Λευκωσίας.
- Ανάπτυξη διεθνούς και εγχώριου branding της Λευκωσίας με σοβαρό προϋπολογισμό για εκπαιδευτικούς σκοπούς για την τοπική κοινωνία προσέλκυση επισκεπτών, επιχειρηματιών και επενδυτών.
- Επεξήγηση της σημασίας της ταυτότητας και του branding στους επιχειρηματίες της πόλης και ένταξη τους στην προσπάθεια.
Προστασία & ανάδειξη ιστορικής & πολιτιστικής κληρονομιάς
- Η εντός των Τειχών Λευκωσία αποτελεί μοναδικό κομμάτι της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Καταγράφουμε όλα τα εγκαταλελειμμένα και παραμελημένα ακίνητα αρχιτεκτονικής αξίας και δημιουργούμε σχετικό μητρώο με καταγραφή των ιδιοκτητών.
- Αξιολογούμε το ενδεχόμενο αγοράς εγκαταλελειμμένων ακινήτων από τον ίδιο το Δήμο και αξιοποίησης τους.
- Δημιουργούμε One stop shop για εξεύρεση επενδυτών και προώθηση επενδύσεων για διατηρητέες οικοδομές και για νεότερες οικοδομές αρχιτεκτονικής αξίας με διαφανείς διαδικασίες.
- Οι ιστορικοί πυρήνες Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης, Καϊμακλίου, Αγίων Ομολογητών αποτελούν μέρη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομίας. Προχωρούμε στα έργα ανάπλασης τους στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 και βελτιώνουμε την προσβασιμότητα σε αυτούς προκειμένου να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα και να αναστρέψουμε τον μαρασμό ή την μειωμένη δυναμική τους.
- Τα Τείχη της Λευκωσίας αποτελούν ζωτικό στοιχείο αρχιτεκτονικής, μηχανικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και σημείο αναφοράς για την ταυτότητα της πόλης. Τα αναδεικνύουμε μέσα από το branding της Λευκωσίας, σχεδιάζοντας ολόχρονες δράσεις μέσα στην Τάφρο και γύρω από τα Τείχη.
- Αντικαθιστούμε σταδιακά το χώρο στάθμευσης στην Τάφρο του προμαχώνα D’ Avilla με πολυώροφο χώρο στάθμευσης πάρα πολύ κοντά και εκτός των Τειχών διευρύνοντας τον μεγάλο περίπατο της Τάφρου και προστατεύοντας το μνημείο. Ο χώρος στάθμευσης θα σταματήσει να λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει αποδεκτή λύση αντικατάστασης σε κατάσταση λειτουργίας.
- Αναδεικνύουμε την πολυπολιτισμικότητα της Λευκωσίας εντάσσοντας τις διάφορες ιστορικές περιόδους σε μονοθεματικές και πολυθεματικές διαδρομές για προσέλκυση επισκεπτών ειδικού ενδιαφέροντος. Δημιουργία της ετήσιας εκδήλωσης «Η Λευκωσία στους αιώνες», μια μοναδική εμπειρία με καλλιτεχνικά δρώμενα στα πρότυπα της Αρμάτας των Σπετσών και στην οποία θα αναπαράγεται έκαστη ιστορική περίοδος της Λευκωσίας ως καλλιτεχνικό δρώμενο.
- Καθιερώνουμε τη γαστρονομία και τον καφέ ως στοιχεία της κληρονομιάς και της ταυτότητας της Λευκωσίας επιβραβεύοντας χώρους υψηλής ποιότητας και αισθητικής και δίνοντας κίνητρα για την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων που αναδεικνύουν την γαστρονομική κληρονομιά.
- Αυξάνουμε τη στήριξη προς τα μουσεία της Λευκωσίας που επικεντρώνονται στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά εντάσσοντας τα στις δράσεις συλλογικής προώθησης του Δήμου και παραχωρώντας κατάλληλους πρόσθετους χώρους για την ασφαλή φύλαξη και ανάδειξη όλων των συλλογών τους.
- Εκκινούμε έγκαιρα καμπάνια για τη δημιουργία προσμονής για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ως βασικού πυλώνα ανάδειξης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και της Λευκωσίας.
- Αναδεικνύουμε τα συγγράμματα και τους συγγραφείς ως στοιχείο της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής παραγωγής δημιουργώντας το Σπίτι του Βιβλίου.
Ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού με την πόλη
- Η εντός των Τειχών Πόλη αποτελεί ζωτικό σημείο της ταυτότητας των Λευκωσιατών, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η επαναφορά της ως σημείο περηφάνειας και αναφοράς είναι αναγκαία για την επαναφορά του δεσμού με την πόλη.
- Σε συνεργασία με τις Σχολικές Εφορείες και το Υπουργείο Παιδείας, δημιουργούμε στα σχολεία της πόλης ειδικό πρόγραμμα με τίτλο «Λευκωσία, η πόλη μας» επανασυστήνοντας την Λευκωσία σε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς. Στα πλαίσια του προγράμματος αυξάνουμε με δομημένο τρόπο τις επισκέψεις των παιδιών σε σημεία αναφοράς της πόλης, με πολυθεματικό χαρακτήρα.
- Δημιουργούμε πρόγραμμα αναγνώρισης και επιβράβευσης δημοτών για να τιμήσουμε δημότες που προσφέρουν στα κοινά και στην πόλη.
Ανάδειξη & ενίσχυση πολιτιστικής παραγωγής
- Δημιουργούμε ως άμεση προτεραιότητα ειδική ομάδα διαχείρισης της Υποψηφιότητας της Λευκωσίας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030 εντός του Δήμου, στηρίζοντας την εταιρεία Nicosia for Art και δίνουμε σαφή κατεύθυνση στην ομάδα διεκδίκησης για τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και τη διαθεσιμότητα πόρων.
- Εξηγούμε στον ιδιωτικό τομέα τη σημασία της επιτυχούς διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την πόλη και για τις επιχειρήσεις προκειμένου να επιτύχουμε τη στήριξη και τη συμμετοχή τους.
- Καταγράφουμε το σύνολο των πολιτιστικών χώρων και των χαρακτηριστικών τους με σαφήνεια (π.χ. είδος χώρου, χωρητικότητα, διαθέσιμες υποδομές ήχου και φώτων, υποστηρικτικές υποδομές (π.χ. καμαρίνια, εστίαση), φορέας διαχείρισης, υφιστάμενη κατάσταση) εντός του Δήμου Λευκωσίας και των άλλων Δήμων της πόλης για σκοπούς διαδημοτικής συνεργασίας.
- Εντάσσουμε στο NicosiApp όλες τις υποδομές και τις δράσεις πολιτιστικής παραγωγής της πόλης για αποτελεσματική προώθηση τους.
- Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ Λευκωσίας αξιοποιώντας το πρόγραμμα «Αγαπώ τη Λευκωσία» και διευρύνουμε τις δράσεις του σε διασπορά τεχνών και καλλιτεχνών προσφέροντας μια καλή ισορροπία μεταξύ παραδοσιακών, σύγχρονων και ψηφιακών τεχνών.
- Ένταξη υποχρεωτικού ελάχιστου ποσοστού παραγωγών Κυπρίων καλλιτεχνών στο Φεστιβάλ Λευκωσίας.
- Ενεργοποίηση της δεύτερης σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου και αναβάθμιση του εξοπλισμού του.
- Στενότερη συνεργασία με τον ΘΟΚ για ενοποίηση της πολιτιστικής προσφοράς και καλύτερο συντονισμό δράσεων.
- Επανεξέταση χρεώσεων σε καλλιτεχνικούς χώρους του Δήμου καθώς και της επιβολής Τέλους Θεάματος σε μικρές παραγωγές.
- Δημιουργία του θεσμού «Άνθρωπος του Πολιτισμού» από το Δήμο Λευκωσίας σε ετήσια βάση για αναγνώριση και επιβράβευση των καλλιτεχνών αλλά και των ευεργετών της Λευκωσίας. Επιδιώκουμε την ανάδειξη νέων προτύπων για την Λευκωσία.
- Επιζητούμε και διευκολύνουμε την τοποθέτηση εικαστικών έργων και την καλλιτεχνική έκφραση σε νεκρά σημεία της πόλης όπως π.χ. κύβοι μπετόν για υπηρεσίες στις οδούς Στασικράτους και Μακαρίου.
- Επιζητούμε και διευκολύνουμε την υπαίθρια καλλιτεχνική έκφραση σε κάθε γωνιά της πόλης εκτός ωρών κοινής ησυχίας και αξιοποιούμε καλύτερα τα ηχοσυστήματα που έχουν ήδη τοποθετηθεί στο εμπορικό τρίγωνο Μακαρίου – Στασικράτους.
- Δημιουργία Λεσχών Ανάγνωσης σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα για την προώθηση της σύγχρονης κυπριακής λογοτεχνίας (συναντήσεις με συγγραφείς).
- Διοργάνωση Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία στα πρότυπα επιτυχημένων διοργανώσεων του εξωτερικού.
- Ανάδειξη της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου σε μια μεγάλη γιορτή της λογοτεχνίας (δράσεις στα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα).
- Αξιοποίηση της ΣΠΕΛ για την παρουσίαση της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας νέων καλλιτεχνών (open call – ετήσια έκθεση).
- Στήριξη του «Φυτωρίου» για να παραμείνει χώρος εικαστικής δημιουργίας.
- Επένδυση και ανάπτυξη του Πάρκου Σύγχρονης Γλυπτικής στην τάφρο.
- Καλωσορίζουμε και εντάσσουμε δυναμικά το νέο ανοικτό Αμφιθέατρο Αγίου Δομετίου και τις πολιτιστικές χρήσεις του παλιού ΓΣΠ στο δυναμικό της πόλης εφαρμόζοντας καμπάνια προώθησης της χρήσης και της επισκεψιμότητας τους.
Δημιουργία μοναδικών εμπειριών
- Η ύπαρξη μοναδικών εμπειριών αποτελεί βασικό παράγοντα για την αύξηση της εγχώριας και διεθνούς επισκεψιμότητας μιας πόλης. Οι εμπειρίες αυτές πρέπει να εντάσσονται ομαλά στην πόλη από αισθητικής πλευράς και να προσφέρουν προστιθέμενη αξία. Οι εμπειρίες αυτές μπορούν να δημιουργηθούν από το Δήμο ή την ιδιωτική πρωτοβουλία. Στηρίζουμε τη δημόσια και την ιδιωτική πρωτοβουλία ισότιμα.
- Οι εμπειρίες αυτές πρέπει να στοχεύουν σε συγκεκριμένα κοινά προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της προσέλκυσης επισκεπτών. Στοχεύουμε στη δημιουργία εμπειριών για όλες τις ηλικιακές ομάδες, παιδιά, νέους, ενήλικες και για μεγαλύτερες ηλικίες. Οι εμπειρίες αυτές μπορούν να είναι μονοθεματικές (π.χ. γαστρονομικές, μουσικές), πολυθεματικές ή τοπικές.
- Οι εμπειρίες εντάσσονται σε καλεντάρι δράσεων 365 μέρες το χρόνο, περιλαμβάνονται στο NicosiApp για σκοπούς ενεργού προώθησης δίνοντας στη Λευκωσία χαρακτήρα πόλης στην οποία πάντα κάτι συμβαίνει.
- Παράδειγμα εμπειρίας είναι η αναβάθμιση της λαϊκής λαχαναγοράς στο ύψος του «Όχι» και η διεύρυνση του προσφερόμενου προϊόντος με τη δημιουργία ενός πλήρους open air market.
- Η προσφορά τέτοιων εμπειριών είναι κρίσιμη για περιοχές όπως η Μακαρίου και η Λήδρας. Έχουμε υπόψη μας 52 τέτοιες δράσεις που θα μπορούσαν να αναληφθούν όπως αυτές έχουν κατηγοριοποιηθεί από ειδικούς στον συγκεκριμένο τομέα προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και η δυνατότητα προώθησης.
Λευκωσία μητρόπολη ιστορίας, πολιτισμού και εμπειριών
-
1
Ανάδειξη της ταυτότητας της Λευκωσίας
-
2
Προστασία & ανάδειξη ιστορικής & πολιτιστικής κληρονομιάς
-
3
Ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού με την πόλη
-
4
Ανάδειξη & ενίσχυση πολιτιστικής παραγωγής
-
5
Δημιουργία μοναδικών εμπειριών
Λευκωσία των πανεπιστήμιων, της έρευνας & της καινοτομίας
Η Λευκωσία ως σύγχρονη πανεπιστημιούπολη
- Αναγνωρίζουμε τα Πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τις εταιρείες και φορείς καινοτομίας ως βασικά κύτταρα της πόλης με λόγο και ρόλο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στους αστικούς και αναπτυξιακούς σχεδιασμούς με έμφαση στις μεταφορές, στη χωροθέτηση και ανάπτυξη φοιτητικών εστιών, στην αξιοποίηση αθλητικών και άλλων δημοτικών χώρων, στην αξιοποίηση βιβλιοθηκών και άλλων υποδομών.
- Διαβουλευόμαστε με τους πανεπιστημιακούς φορείς για την αξιοποίηση αδρανούς δημοτικής περιουσίας.
- Λειτουργούμε ως καταλύτης διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, κυρίως στο σκέλος των υποδομών όπως π.χ. το προτεινόμενο Δημοτικό και Πανεπιστημιακό Αθλητικό Κέντρο στο Μακάριο και τα προτεινόμενα κοινά εργαστήρια στο ΣΟΠΑΖ.
Προώθηση & ανάπτυξη πανεπιστημίων
- Αξιοποιούμε τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τους φορείς καινοτομίας ως κεντρικό στοιχείο του branding της πόλης.
- Συμμετέχουμε σε καμπάνιες προώθησης των Πανεπιστημίων στην Κύπρο και στο εξωτερικό ενισχύοντας τις προσπάθειες τους και εντάσσουμε τα Πανεπιστήμια στις καμπάνιες του Δήμου αφιερώνοντας ειδικό χώρο στην Δημοτική ιστοσελίδα για τη φοιτητική ζωή και τοποθετώντας συνδέσμους για τις ιστοσελίδες των Πανεπιστημίων.
- Προτείνουμε συνέργειες μεταξύ υποδομών προκειμένου να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη όλων των Πανεπιστημίων π.χ. η εισήγηση μας για χώρο Πανεπιστημιακού Αθλητισμού στο Μακάρειο Αθλητικό Κέντρο σε συνεργασία με τον ΚΟΑ. Οι συνέργειες στοχεύουν σε συνεργασίες εξοικονόμησης κεφαλαιουχικών δαπανών υλοποίησης από τα Πανεπιστήμια, απελευθέρωσης ωφέλιμων χώρων στις εγκαταστάσεις τους για έρευνα και διδασκαλία και μειώνουν το βάρος συντήρησης για το Δήμο ή το Κράτος σε υποδομές με χαμηλό συντελεστή αξιοποίησης.
- Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Πανεπιστημίων για προσέλκυση φοιτητών αξιοποιώντας την «διπλωματία των πόλεων».
Ευημερία φοιτητών
- Στηρίζουμε τους φοιτητές, στη βάση οικονομικών κριτηρίων παρέχοντας εκπτώσεις στα τιμολόγια σκυβάλων και σε άλλα τέλη («Κοινωνικά Φοιτητικά Τιμολόγια»)
- Μεριμνούμε για προσιτή στέγη για τους φοιτητές σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τον ιδιωτικό τομέα αξιοποιώντας δημοτική, κρατική και ενδεχομένως εκκλησιαστική περιουσία δίνοντας προτεραιότητα στον Άγιο Δομέτιο, στη Βορειοανατολική Λευκωσία και σε περιοχή 30 σκαλών της οποίας δικαιούχος είναι ο Δήμος Έγκωμης πλησίον των εξωτερικών ορίων του Δήμου προς τα Δυτικά.
- Λειτουργούμε υποστηρικτικά για συνεργασία φοιτητών/πανεπιστημίων/Cyprus Public Transport για βελτιστοποίηση των διαδρομών λεωφορείων.
- Βελτιώνουμε τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο Πανεπιστήμια Έγκωμης – Κέντρο Πόλης και τον επεκτείνουμε μέχρι το Πανεπιστήμιο Frederick University επεκτείνοντας τη διαδρομή του Περιμετρικού Τόξου και μέχρι το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω λεωφόρου Λάρνακος. Με αυτό τον τρόπο διασυνδέουμε τα 4 μεγάλα Πανεπιστήμια της πόλης.
- Δημιουργούμε στοχευμένα προγράμματα στήριξης φοιτητών κάτω από το Πολυδύναμο με έμφαση στην ψυχική υγεία και για την πρόληψη εξαρτήσεων σε συνεργασία με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.
Συνεργασία Δήμου – Πανεπιστήμιων
- Αξιοποιούμε την τεχνογνωσία και την επιστημοσύνη των Πανεπιστημίων μας (Σχολές Διοίκησης, Οικονομικών, Επικοινωνίας) για την επιτυχή υλοποίηση της μεταρρύθμισης, για βελτίωση δεξιοτήτων στελεχών και capacity building για τη διαχείριση της αλλαγής.
- Αξιοποιούμε την τεχνογνωσία, τις εγκαταστάσεις και την εμπειρία των Πανεπιστημίων μας (Ιατρική, Νοσηλευτική, Φαρμακευτική, Ψυχολογία) για κοινές δράσεις με το Πολυδύναμο και άλλους φορείς κοινωνικής μέριμνας.
- Αξιοποιούμε την τεχνογνωσία, τις εγκαταστάσεις και την εμπειρία των Πανεπιστημίων μας (Μηχανική, Αειφόρος Ανάπτυξης, Διαχείριση Αποβλήτων) για το σύνολο των δράσεων πράσινης μετάβασης του Πυλώνα 1, Πράσινη Πόλη.
- Εξετάζουμε συνεργασία του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Κύπρου με τον προβλεπόμενο Ραδιοφωνικό Σταθμό του Δήμου.
- Υλοποιούμε συνεργασία Κτηνιατρικών Σχολών με το Διαδημοτικό Προσωρινό Καταφύγιο Αδέσποτων Σκύλων και τεκμηριώνουμε μαζί την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου για εμπροσθοβαρές πρόγραμμα στείρωσης γάτων και για τροποποιήσεις στην κείμενη νομοθεσία.
- Υπογράφουμε Μνημόνια Συνεργασίας με όλα τα Πανεπιστήμια για αμοιβαίες παραχωρήσεις εγκαταστάσεων και χώρων εκδηλώσεων με ενοποίηση των συστημάτων κρατήσεων κατά τρόπο που να αυξάνονται οι διαθέσιμες επιλογές για εκδηλώσεις και δράσεις.
- Προωθούμε την τάχιστη υλοποίηση του σχεδιασμού για την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Φανερωμένη και για την δημιουργία φοιτητικών εστιών στη βάση του σχετικού προγράμματος κινήτρων εξετάζοντας και άλλες τέτοιες δυνατότητες σε συνεργασία με όλα τα Πανεπιστήμια της Λευκωσίας. Εξετάζουμε όλες τις πτυχές τέτοιων προτάσεων με στόχο τη διαφύλαξη του χαρακτήρα του ιστορικού και αστικού κέντρου και τις επιπτώσεις σε ανάγκες υποδομών.
Συνεργασία Δήμου – κέντρων έρευνας & καινοτομίας
- Δημιουργούμε το Digital Factory του Δήμου για να πετύχουμε την ψηφιακή μετάβαση σε συνεργασία, μεταξύ άλλων, με το CYENS, το Koios και το Smart Nicosia.
- Συνεργαζόμαστε με το Κέντρο Αριστείας Koios για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των υποδομών.
- Συνεργαζόμαστε με το University of Nicosia Research Foundation (UNRF) και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λευκωσίας για να αυξήσουμε τον τουρισμό στη Λευκωσία αλλά και για να βρούμε λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού μέσω δράσεων στέγασης.
Προσέλκυση καινοτόμων επιχειρήσεων
- Απαλλάσσουμε όλες τις καινοτόμες επιχειρήσεις από την επαγγελματική άδεια.
- Προσφέρουμε διευκολύνσεις για την δοκιμαστική λειτουργία καινοτόμων προϊόντων και επιχειρήσεων.
- Εντάσσουμε το Δήμο στο οικοσύστημα καινοτόμων επιχειρήσεων συμμετέχοντας σε όλους τους σχετικούς οργανισμούς.
- Δημιουργούμε Ζώνη Καινοτομίας στο ΣΟΠΑΖ σε συνάρτηση με τα κοινά εργαστήρια Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων.
- Προτείνουμε στο Υπουργείο Οικονομικών την απαλλαγή ή την παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης εταιρειών που εντάσσονται στη Ζώνη Καινοτομίας στο ΣΟΠΑΖ.
- Παρέχουμε πληροφόρηση κάτω από την υπηρεσία Invest Nicosia σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για να επιλέξουν την Λευκωσία ως χώρο διαμονής και δραστηριοποίησης τους.
Λευκωσία των πανεπιστήμιων, της έρευνας & της καινοτομίας
-
1
Η Λευκωσία ως σύγχρονη πανεπιστημιούπολη
-
2
Προώθηση & ανάπτυξη πανεπιστημίων
-
3
Ευημερία φοιτητών
-
4
Συνεργασία Δήμου – πανεπιστήμιων
-
5
Συνεργασία Δήμου – κέντρων έρευνας & καινοτομίας
-
6
Προσέλκυση καινοτόμων επιχειρήσεων
Λευκωσία, μια συμπεριληπτική πόλη που νοιάζεται
Πόλη χωρίς αποκλεισμούς
- Εμπεδώνουμε κουλτούρα μη αποδοχής ή ανοχής των αποκλεισμών υιοθετώντας μια δικαιωματική προσέγγιση.
- Προσυπογράφουμε το Πλάνο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων για το έτος 2024 μεταξύ Ένωσης Δήμων και της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων
- Ορίζουμε Λειτουργό Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης (DEI Officer) για εσωτερικούς και εξωτερικούς σκοπούς.
- Διασφαλίζουμε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους επιβάλλοντας τη νομοθεσία για τις οχληρίες και τιμωρώντας παραδειγματικά ιδιοκτήτες υποστατικών που επιτρέπουν διαβίωση σε υγειονομικά απαράδεκτες συνθήκες ή ιδιοκτήτες που επιτρέπουν την επικίνδυνη υπερσυγκέντρωση πληθυσμού σε υποστατικά.
- Στηρίζουμε όλα τα προγράμματα του Πολυδύναμου Κέντρου για ένταξη και ενσωμάτωση μεταναστών.
- Αναβαθμίζουμε δραστικά το Πολυδύναμο Κέντρο ενισχύοντας την νομική υπόσταση του, παρέχοντας εργασιακή ασφάλεια σε πολλούς εργαζόμενους που παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
- Χρηματοδοτούμε το Πολυδύναμο με την αξιοποίηση του προγράμματος που προτείνουμε με τίτλο «Αγαπώ τη Λευκωσία» και το οποίο παρέχει ένα διαφανές, συγκεκριμένο και αναγκαίο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου με τον ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη ESG κριτηρίων που θα εφαρμόζονται σύντομα.
Συμπερίληψη και συμμετοχή νέων
- Θεσμοθετούμε τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.
- Επιδιώκοντας την μέγιστη συμμετοχή των νέων στα κοινά, υλοποιούμε τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων μακριά από τα κριτήρια αριθμητικής συμμετοχής που εφαρμόζονται για δημοτικούς συμβούλους.
- Δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους να θέσουν οποιοδήποτε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με μόλις 500 υπογραφές.
- Ανοίγουμε όλα τα σχολεία με έμφαση στα γήπεδα και στις αίθουσες πολλαπλής χρήσης για χρήση από όλους μέχρι και τις 23:00.
- Αξιοποιούμε το NicosiApp για ενημέρωση των νέων και για έκφραση θέσεων και παραπόνων προς το Δήμο.
Προσιτή στέγη
- Αξιοποιούμε δημοτική, κρατική αλλά και εκκλησιαστική γη για ανέγερση προσιτής στέγης.
- Διαβουλευόμαστε με τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) για κοινή ανάπτυξη προσιτής στέγης σε περιοχές προτεραιότητας.
- Επικεντρωνόμαστε στις κατηγορίες των φοιτητών, των εργατών (κυρίως στην εστίαση και στις κατασκευές) και των νέων/νέων ζευγαριών για την προσφορά προσιτής στέγης.
- Διασυνδέουμε τις πρωτοβουλίες προσιτής στέγης με τις ανάγκες βελτιωτικών παρεμβάσεων, π.χ. την ανάγκη ενίσχυσης του αριθμού νέων ζευγαριών στον Άγιο Δομέτιο και στη βορειοανατολική Λευκωσία.
Στήριξη ατόμων τρίτης ηλικίας
- Διευρύνουμε τα προγράμματα ηλικιωμένων του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας και τα επεκτείνουμε στο Πολυδύναμο Κέντρο Αγίου Δομετίου και στην Αγλαντζιά. Δημότες που κατοικούν στην Έγκωμη μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα στον Άγιο Δομέτιο μέχρι την ανέγερση του Πολυδύναμου Κέντρου Έγκωμης.
- Αξιολογούμε τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος που εφαρμόζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη Στέγη Ευγηρίας Αρχάγγελος Μιχαήλ και επεκτείνουμε τις επιτυχημένες δράσεις σε άλλες Στέγες Ευγηρίας.
- Αναδεικνύουμε στρεβλώσεις στην επάρκεια στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων και στην χορηγία που λαμβάνουν δομές ηλικιωμένων.
- Αναβαθμίζουμε ενεργειακά όλες τις υποδομές φροντίδας προκειμένου να μειώσουμε το κόστος ενέργειας που αντιπροσωπεύει ποσοστό πέραν του 10% του λειτουργικού κόστους αρκετών τέτοιων δομών.
- Ενοποιούμε υπηρεσίες διαχειριστικής φύσης που αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των υποδομών φροντίδας.
- Βελτιώνουμε τα πεζοδρόμια και όλες τις υποδομές προσβασιμότητας για να εξυπηρετήσουμε άτομα τρίτης ηλικίας με επίκτητες κινητικές δυσκολίες και περιορισμούς.
- Προσφέρουμε προγράμματα δια βίου μάθησης, εποικοδομητικής απασχόλησης και κατάλληλης εκγύμνασης σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της Λευκωσίας.
- Βοηθούμε τα άτομα τρίτης ηλικίας να αποκτήσουν στοιχειώδεις ψηφιακές δεξιότητες μέσω στοχευμένων προγραμμάτων διά βίου μάθησης.
- Δημιουργούμε μηχανισμούς άμεσης ειδοποίησης για άτομα τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν θέματα ασφάλειας ή υγείας και ενεργοποιούμε τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Γειτονιάς για άμεση και στοχευμένη στήριξη.
- Σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας επιδιώκουμε την ανάμειξη ατόμων τρίτης ηλικίας με νεότερες ηλικίες προωθώντας μηχανισμούς mentoring και διαδραστικής εκμάθησης δεξιοτήτων και γνώσεων.
Στήριξη γονέων και παιδιών
- Επεκτείνουμε το παρόν πρόγραμμα του Πολυδύναμου Κέντρου για φροντίδα, σίτιση, μελέτη και δημιουργική απασχόληση παιδιών το οποίο λειτουργεί μέχρι τις 18:00 ή σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι τις 20:00 ως ουσιαστικά ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες ανάγκες της οικογένειας και ως σημαντικό για επίτευξη πραγματικής ισότητας.
- Ανοίγουμε τα σχολικά κτίρια, με έμφαση στα γήπεδα και στις αίθουσες πολλαπλής χρήσης, υποδομές εκατομμυρίων για τις οποίες έχουν πληρώσει οι φορολογούμενοι. Η λειτουργία τους θα συνεχίζεται μέχρι αργά σε ασφαλείς συνθήκες και διευρυμένο φωτισμό. Εισάγουμε τη δυνατότητα κρατήσεων τέτοιων χώρων και πρόσβασης σε αυτούς ψηφιακά μέσω του NicosiApp.
- Ενισχύουμε τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης και ψυχικής υγείας για γονείς και παιδιά.
- Στηρίζουμε τα σωματεία που λειτουργούν εντός των ορίων του Δήμου στο σκέλος των ακαδημιών και των παιδικών ηλικιών προκειμένου να επιτρέψουμε σε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην άθληση και στη δημιουργική απασχόληση.
Στήριξη ευάλωτων ομάδων
- Ομάδες των οποίων η ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ζωή εμποδίζεται από σωματικά και ψυχικά αίτια ή λόγω παραβατικής συμπεριφοράς ή ομάδες που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ως προς την ομαλή ένταξη τους στην αγορά εργασίας ή στην κοινωνία από οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αίτια πρέπει να αποτελούν αντικείμενο ουσιαστικών και στοχευμένων πολιτικών στήριξης από το Δήμο.
- Εντοπίζουμε έγκαιρα και μέσω κατάλληλων μηχανισμών προσέγγισης τέτοια άτομα ή ομάδες.
- Χειριζόμαστε τέτοια άτομα με σεβασμό, μέσω επιστημονικά δημιουργηθέντων πρωτοκόλλων για να αποφευχθούν αστοχίες και παραλείψεις λόγω κακής επικοινωνίας ή άγνοιας.
- Δημιουργούμε προγράμματα και ενισχύουμε υφιστάμενα που προσφέρονται μέσω του Πολυδύναμου στη βάση της δικαιωματικής προσέγγισης και του πολυμορφικού σχεδιασμού και μέσω της Διαδικασίας Δομημένης Διαβούλευσης.
- Εντάσσουμε τον «Κοινωνικό Λειτουργό της Γειτονιάς» πρωτοβουλία που ήδη έχει αναληφθεί από το Υφυπουργείο Προνοίας, πλήρως εντός των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως της δομής που βρίσκεται εγγύτερα στους πολίτες και στα προβλήματα.
Ένταξη και ενσωμάτωση μεταναστών
- Η διαχείριση των μεταναστών αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών. Η μετανάστευση είναι διαχρονικό φαινόμενο και έχει ενταθεί σημαντικά λόγω γεωπολιτικών, οικονομικών και κλιματικών εξελίξεων. Χτίζουμε κανάλια αποτελεσματικής συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς.
- Εφαρμόζουμε αυστηρά τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας (αδικήματα υπερσυγκέντρωσης και ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης) για περιπτώσεις ασυνείδητων ιδιοκτητών ακινήτων που επιτρέπουν τέτοια φαινόμενα απάνθρωπης μεταχείρισης για ίδιον όφελος.
- Εντείνουμε τις προσπάθειες για πρόσβαση μεταναστών που βρίσκονται νόμιμα στο έδαφος της Δημοκρατίας σε κατάλληλη εργασία.
- Προωθούμε την αξιοποίηση του Κέντρου Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης για την Απασχόληση και την Επιχειρηματική δράση σε ευάλωτες ομάδες.
- Ενισχύουμε τα πολύ αποτελεσματικά προγράμματα του Πολυδύναμου για ένταξη παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία.
- Προωθούμε προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας για ομαλότερη ένταξη και καλύτερη επικοινωνία.
Λευκωσία της υγιούς επιχειρηματικότητας & της βιώσιμης ανάπτυξης
Προσέλκυση επιχειρήσεων
- Διευκολύνουμε την δραστηριοποίηση επιχειρήσεων μέσω της δέσμης μέτρων για μείωση της γραφειοκρατίας και του επανασχεδιασμού/ψηφιοποίησης των διαδικασιών που παρατίθενται στα πλαίσια της έξυπνης, δημοκρατικής, αποτελεσματικής πόλης.
- Παρέχουμε μειωμένα δημοτικά τέλη και τέλη σκυβάλων για επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε περιοχές όπου παρουσιάζονται φαινόμενα αδύναμης οικονομικής δραστηριότητας καθώς και σε εταιρείες καινοτομίας στη βάση κριτηρίων.
- Αφαιρούμε την απαίτηση προκαταβολικής πληρωμής για μικρά υποστατικά για χώρους στάθμευσης εκτός αν αυτή η πληρωμή διασυνδεθεί με την κατασκευή χώρων στάθμευσης μέσω του Ταμείου Υποδομών.
- Δημιουργούμε την πύλη Invest Nicosia στα πρότυπα του Invest Cyprus και την εντάσσουμε στην ιστοσελίδα του Δήμου και στο NicosiApp. Στην πύλη αυτή εντάσσουμε σωστή ενημέρωση για την Λευκωσία αλλά και για ενδεχόμενες προοπτικές επένδυσης και συμπράξεων (π.χ. πολυώροφα πάρκινγκ).
- Δημιουργούμε Ζώνη Καινοτομίας στην περιοχή ΣΟΠΑΖ και κατάλληλο οικοσύστημα για τέτοιες επιχειρήσεις αλλά και για τους δημιουργούς (founders) και τις οικογένειες τους.
- Αναπτύσσουμε ειδική εκστρατεία επιχειρηματικής και οικονομικής διπλωματίας για τη Λευκωσία, επεξηγώντας τα οφέλη δραστηριοποίησης επιχειρήσεων στην πόλη. Η εκστρατεία πρέπει να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες αδελφοποίησης της Λευκωσίας με σημαντικές πόλεις του εξωτερικού αλλά και αναβάθμιση της συμμετοχής της στο δίκτυο ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων
- Μειώνουμε το ενεργειακό κόστος μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των δράσεων του Στόχου για Πράσινη Ενεργειακή Αυτονομία και της πρόσβασης τέτοιων επιχειρήσεων σε φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.
- Απαλλάσσουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις από υποχρεώσεις εξαγοράς πάρκινγκ εκτός και αν αυτές διασυνδέονται με το Ταμείο Υποδομών και δίνουμε ευκολίες στην αποπληρωμή τέτοιων ποσών.
- Δίνουμε βήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να διαφημίσουν προσφορές και προϊόντα και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα τους μέσω του NicosiApp.
- Επιδιώκουμε την κατά μεγάλη πλειοψηφία δραστηριοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Παλιά Πόλη και στους συνοικιακούς εμπορικούς δρόμους για διατήρηση των στενών κοινωνικών δεσμών.
- Διαβουλευόμαστε σε βάθος με μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιπτώσεις αναπλάσεωνκαι έργων προκειμένου τα προγράμματα εκτέλεσης τους να σέβονται τα δεδομένα επιβίωσης και ανάκαμψης τέτοιων επιχειρήσεων (minimum business interruption)
- Αντιμετωπίζουμε τα χρονίζοντα προβλήματα στις Βιοτεχνικές Περιοχές όπως τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, η αναποτελεσματική λειτουργία της αποκομιδής σκυβάλων και ανακύκλωσης, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η κακή αποκομιδή ομβρίων υδάτων και λυμάτων παρά τη Βιοτεχνική Λευκωσίας, η αποκατάσταση του κυλικείου στη Βιοτεχνική Αγλαντζιάς και η παροχή δυνατότητας επεκτασιμότητας στους βιοτέχνες.
Βελτίωση επενδυτικού περιβάλλοντος
- Δημιουργούμε στα πλαίσια του Invest Nicosia μεικτή ομάδα δράσης μεταξύ ΕΤΑΠ, Αναπτυξιακής, Διαδημοτικής εταιρείας, Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας, Δήμου και άλλων φορέων για συντονισμό και για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών επανατοποθέτησης της Πρωτεύουσας στην κορωνίδα των επενδυτικών επιλογών.
- Η ομάδα δράσης πρέπει να καθορίζει συγκεκριμένα επενδυτικά έργα προτεραιότητας με σκοπό τη δημιουργία μιας σαφούς ευκαιρίας και προοπτικής. Τέτοια έργα θα μπορούσαν να είναι η ανάπλαση του ΣΟΠΑΖ και τα έργα αύξησης του πληθυσμού στο αστικό κέντρο και στις ακριτικές περιοχές.
- Τοποθετούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη ως μόνη αποδεκτή πορεία για την πόλη και την κοινωνική συνοχή ως βασική συνισταμένη της φιλοσοφίας της. Δημιουργούμε επενδυτικές πολιτικές και προοπτικές έχοντας κατά νου την ποιότητα ζωής, τις αρχές της αειφορίας και τις επόμενες γενιές.
Ενίσχυση τομέα υπηρεσιών
- Αναγνωρίζουμε τη σημασία του τομέα των υπηρεσιών για τη Λευκωσία και εντάσσουμε τους παρόχους τους (ΣΕΛΚ, Δικηγορικός Σύλλογος, ΕΠΔΥ) στις ομάδες διαβούλευσης για σημαντικούς σχεδιασμούς.
- Παρέχουμε σε συνεργασία με τη CPT διευκολύνσεις στους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών για πρόσβαση στο κέντρο της πόλης όπου κυρίως εργάζονται επιδιώκοντας να τους καταστήσουμε πρεσβευτές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας
- Εξετάζουμε την επιβολή επαγγελματικής άδειας σε περιπτώσεις ομίλων μόνο στην ιθύνουσα εταιρεία και όχι στο σύνολο ομίλου εταιρειών.
- Συνοδεύουμε τους εν λόγω παρόχους σε σημαντικά συνέδρια και τρέχουμε διμερείς εκστρατείες δίνοντας το μήνυμα ότι η Λευκωσία είναι φιλική πόλη για την μεταφορά έδρας εταιρειών και των μετόχων/στελεχών/εργαζομένων.
Ενίσχυση εμπορικών δρόμων
- Χωροθετούμε πολυώροφος χώρους στάθμευσης πέριξ των κύριων εμπορικών δρόμων σε ολόκληρο το Δήμο μέσω του Ταμείου Υποδομών και σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.
- Προχωρούμε στη δημιουργία στάσεων για σκούτερ και ποδήλατα και σε δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων εμπορικών δρόμων.
- Διευρύνουμε τα πεζοδρόμια στο βαθμό του δυνατού για να δημιουργήσουμε μέγιστη δυνατότητα νόμιμων εξωτερικών χώρων διατηρώντας σωστή ισορροπία με παρόδια στάθμευση και πάντα με προτεραιότητα στην προσβασιμότητα.
- Για την Εντός των Τειχών Πόλη, μεριμνούμε για την τοποθέτηση σκίασης από φυσικό πράσινο και για την επίλυση προβλημάτων διαχείρισης ομβρίων υδάτων με κόκκινη γραμμή την διατήρηση της επιχειρησιακής συνέχειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εις βάθος διαβούλευση μαζί τους για το σχεδιασμό και τη μεθοδολογία εκτέλεσης του έργου.
- Για τη Μακαρίου, Στασικράτους, Λήδρας/Ονασαγόρου/Ρηγαίνης και τις συναφείς παρόδους αναπτύσσουμε καλεντάρι (ημερολόγιο) 365 ημερών με δράσεις, το οποίο θα οριστικοποιείται σε μεγάλο βαθμό 3 μήνες πρίν το τέλος της χρονιάς για την επόμενη χρονιά προκειμένου να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα. Δράσεις όπως παρελάσεις, night shopping με πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις 12 πανσελήνους του έτους, πορείες, pop up shops, συναυλίες και εκδηλώσεις για παιδιά είναι κάποιες από τις 52 δράσεις που προτείνουμε.
- Ακολουθούμε διακριτή στρατηγική στήριξης των διάφορων εμπορικών οδών γνωρίζοντας τα ειδικά χαρακτηριστικά τους σε Εμπορικό Τρίγωνο (με διαφοροποίηση Μακαρίου/Στασικράτους), Εντός των Τειχών, Αγλαντζιά, Έγκωμη, Άγιο Δομέτιο και Παλλουριώτισσα/Καιμακλί)
Αναζωογόνηση αστικού κέντρου
- Η αναζωογόνηση του αστικού κέντρου περνά μέσα από την διπλή στόχευση της αύξησης μόνιμου πληθυσμού και της αύξησης της επισκεψιμότητας.
- Η αύξηση μόνιμου πληθυσμού είναι ζητούμενο από την δεκαετία του ’80 όταν οι τραγικές συνέπειες της εισβολής και της κατοχής δημιούργησαν με τρόπο βίαιο περιμετρικά αστικά κέντρα. Μέχρι σήμερα ο στόχος της επαναφοράς του αστικού κέντρου ως οικιστικής και εμπορικής περιοχής δεν έχει ευοδωθεί παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Η επισκεψιμότητα για κάποιες μέρες το χρόνο δεν είναι επαρκής για να συντηρήσει όλες τις χρήσεις δεδομένων και των υψηλών τιμών ενοικίων και γης που επικρατούν.
- Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μείωση των μόνιμων κατοίκων στο αστικό κέντρο και γήρανση του εναπομείνοντος πληθυσμού γεγονός που επηρεάζει τη φυσιογνωμία, τις προωθούμενες χρήσεις και την οικονομία του κέντρου.
- Δημιουργούμε κίνητρα για την αύξηση πληθυσμού με στόχο αυτά να απολήγουν σε τιμές που να είναι προσιτές σε νέα ζευγάρια. Μεταξύ αυτών εξετάζουμε τα αντικίνητρα για μη αξιοποίηση περιουσίας και την αφαίρεση της απαίτησης για τρίτο υπόγειο πάρκινγκ και αυξημένο συντελεστή έναντι συνεισφοράς στο Ταμείο Υποδομών. Έτσι επιτυγχάνουμε την ύπαρξη χώρων στάθμευσης, μειώνοντας το κατασκευαστικό κόστος και καταλήγοντας σε προσιτή στέγη για τα μεσαία στρώματα. Εξετάζουμε επίσης την διαφοροποίηση του χρονικού σημείου πληρωμής του ποσού για τα υφιστάμενα κίνητρα πρόσθετου συντελεστή για να βοηθήσουμε την εκκίνηση των έργων διευκολύνοντας την ρευστότητα των επιχειρήσεων.
- Δίνουμε κίνητρα για επενδύσεις σε ανακαίνιση, αλλαγή χρήσης και ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων οικοδομών εξετάζοντας ανακατανομή σχετικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς του Δήμους κυρίως για να αυξήσουμε το μόνιμο πληθυσμό και τα νεαρά ζευγάρια και για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις της ΕΕ για το κτιριακό απόθεμα ενισχύοντας την εμπορευσιμότητα των ιδιοκτησιών.
- Προωθούμε τη δημιουργία επιχειρήσεων που αφορούν προμήθεια βασικών αγαθών και υπηρεσιών (π.χ. παντοπωλεία, υπεραγορές, φαρμακεία, νηπιαγωγεία, σχολεία) για να δημιουργηθεί ξανά επαρκής κοινωνικός πυρήνας.
- Επιλύουμε το πρόβλημα στάθμευσης για μόνιμους κατοίκους χωροθετώντας πολυώροφους χώρους στάθμευσης πέριξ των βασικών περιοχών του κέντρου.
- Ενισχύουμε το πράσινο αποφεύγοντας πολύ μικρά αντισταθμιστικά μέτρα σε συνεργασία με τον ΕΟΑ και επιδιώκοντας τη δημιουργία ολοκληρωμένων πάρκων και πάρκων τσέπης.
- Βελτιώνουμε τη σύνδεση του αστικού κέντρου με τις άλλες περιοχές μέσω του δικτύου ποδηλατοδρόμων και λεωφορειοδρόμων και δρομολογούμε σε συνεργασία με τη CPT μικρά λεωφορεία για εξυπηρέτηση του Αστικού Κέντρου και ειδικά της Παλιάς Πόλης συνδέοντας τα με τα Park & Ride, τα Mobility Hubs και τους μεγάλους χώρους στάθμευσης (π.χ. Παλιό Γ.Σ.Π. – Εντός των Τειχών Πόλη) δίνοντας λύση σε ηλικιωμένους.
- Επισπεύδουμε την μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Παλιά Πόλη και την παράλληλη προώθηση της δημιουργίας φοιτητικών εστιών έχοντας πάντα υπόψη ότι οι φοιτητές είναι προσωρινοί κάτοικοι που πρέπει να συνδυαστούν με μόνιμους κατοίκους.
- Διασφαλίζουμε ότι θα περιοριστούν φαινόμενα ηχορύπανσης, παράνομης στάθμευσης και οχληρίας με την προώθηση του νομοσχεδίου για τη Δημοτική Αστυνομία από την Ένωση Δήμων.
- Αναβαθμίζουμε δραστικά το φωτισμό στο Αστικό Κέντρο και στους δημόσιους χώρους στάθμευσης ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας.
- Δημιουργούμε ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για τα κενά κτίρια και υποστατικά στο Αστικό Κέντρο και εξετάζουμε σε ειδικές περιπτώσεις την εξαγορά τους από το Δήμο (ή με σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα όπως π.χ. Επενδυτικό Ταμείο Αναβάθμισης Αστικού Κέντρου) προκειμένου να επιτευχθεί ο υπέρτατος στόχος της αναζωογόνησης του Κέντρου.
- Αλλάζουμε ριζικά τη Λαϊκή Γειτονιά δημιουργώντας τον «Κύκλο Γαστρονομίας», μια συνοικία υψηλής γαστρονομίας και ποιότητας από τις κορυφαίες επιχειρήσεις του είδους στην Κύπρο και με προώθηση της Κυπριακής κουζίνας.
Συνεργασία Δήμου – ιδιωτικού τομέα
- Επανεκκινούμε σε νέα βάση την συνεργασία Δήμου – ιδιωτικού τομέα. Πέρα από τις δεκάδες δράσεις που αναφέρονται σε άλλους Πυλώνες και Στόχους, προτείνουμε την δημιουργία του προγράμματος «Αγαπώ τη Λευκωσία». Ενός προγράμματος που θα δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να απευθυνθεί με κοστολογημένο και συγκεκριμένο τρόπο στις επιχειρήσεις του τόπου για δράσεις στον άξονα Περιβάλλον – Κοινωνική Δράση – Ενίσχυση Δημοκρατίας (ESG). Το πρόγραμμα θα απευθύνεται στα μέσα του προηγούμενου έτους στις επιχειρήσεις για δράσεις στο τρίπτυχο που έχουμε αναφέρει και οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης με διαφανή και αξιόπιστο τρόπο από εταιρείες, ιδρύματα, δωρητές και ευεργέτες.
- Η δράση αυτή κρίνεται σημαντική καθότι ενεργοποιούνται νομοθετικές υποχρεώσεις (π.χ. Οδηγία CSRD της ΕΕ) που θα υποχρεώνουν πολλούς οργανισμούς να δημοσιοποιούν εκθέσεις ESG πέρα από τις παραδοσιακές οικονομικές καταστάσεις με αρνητικές επιπτώσεις για οργανισμούς που δεν πληρούν τα κριτήρια.
- Το Πρόγραμμα «Αγαπώ τη Λευκωσία» σκοπεύουμε να αποτελέσει βασικό άξονα χρηματοδότησης δράσεων του Πολυδύναμου και για άλλες σημαντικές δράσεις όπως αναδοχή πάρκων με ανάληψη υποχρεώσεων συντήρησης.
Αύξηση τουριστικού ρεύματος/επισκεπτών
- Ισχυροποιούμε τη συνεργασία Δήμου – ΕΤΑΠ και αναδεικνύουμε το branding που η ΕΤΑΠ έχει ήδη ετοιμάσει για την Λευκωσία και το οποίο αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα της πόλης.
- Απαιτούμε ειδικό κονδύλι προώθησης της Λευκωσίας ως τουριστικού προορισμού σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού με στόχο την αύξηση από το 4% των διανυκτερεύσεων στο 10% σε 5 χρόνια.
- Εντάσσουμε τον Πολιτισμό ως βασικό στοιχείο διαφοροποίησης της Λευκωσίας και επιδιώκουμε πολλαπλασιασμό των μονοήμερων ή ολιγοήμερων επισκεπτών για τουρίστες που διανυκτερεύουν σε άλλες τουριστικές περιοχές μεριμνώντας για τη μεταφορά τους μέσω λεωφορείων.
- Αρχίζουμε κύκλο διαβούλευσης με τους επιχειρηματίες που διαθέτουν ή επιθυμούν να αναπτύξουν τουριστικά καταλύματα (π.χ. πρώην κτίριο Λαϊκής Μακαρίου) προκειμένου να επιτύχουμε επίσπευση των σχεδιασμών τους.
- Προετοιμάζουμε την πόλη για να φιλοξενήσει την προεδρία της ΕΕ το 2026 δημιουργώντας το πλαίσιο και τις υποδομές προς αυτή την κατεύθυνση και αξιοποιούμε την προεδρία για προώθηση της Λευκωσίας.
Λευκωσία της υγιούς επιχειρηματικότητας & της βιώσιμης ανάπτυξης
-
1
Προσέλκυση επιχειρήσεων
-
2
Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων
-
3
Βελτίωση επενδυτικού περιβάλλοντος
-
4
Ενίσχυση τομέα υπηρεσιών
-
5
Ενίσχυση εμπορικών δρόμων
-
6
Αναζωογόνηση αστικού κέντρου
-
7
Συνεργασία Δήμου – ιδιωτικού τομέα
-
8
Αύξηση τουριστικού ρεύματος/επισκεπτών